De effecten van een prostaatmassage

De effecten van een prostaatmassage

Prostaatmassage wordt al duizenden jaren gebruikt in vele wereldculturen, vooral in het Oosten. Oorspronkelijk werd prostaatmassage gebruikt om de mannelijke potentie te verhogen. Elke sjah, sultan of koning had een speciale monnik of persoonlijke arts die prostaatmassage uitvoerde om ervoor te zorgen dat mannen altijd in top seksuele conditie waren.

Tegenwoordig wordt prostaatmassage gebruikt voor de behandeling van chronische prostatitis, prostaatdisfunctie, onvruchtbaarheid en potentiestoornissen.

Wat doet prostaatmassage met het mannelijk lichaam?

Wat doet prostaatmassage met het mannelijk lichaam?

Om dit te begrijpen moet u weten dat de prostaatklier anatomisch omgeven is door meerdere zenuwvezels en bloedvaten. De prostaat is met vele inwendige organen verbonden door autonome zenuwvezels. De prostaat wordt beïnvloed door hormonen van de hypofyse die hem en de testikels via het bloed bereiken. De prostaat wordt vaak “het tweede hart van de man” genoemd. Als de prostaat in goede conditie is, zendt hij signalen naar de hypofyse, die op zijn beurt stimulerende signalen stuurt naar de testikels, de bijnieren en de schildklieren en andere endocriene klieren, wat zorgt voor een hoge mannelijke vruchtbaarheid. Het resultaat is een man vol seksuele energie en vitaliteit. De testikels produceren grote hoeveelheden testosteron en rijpen gezonde spermatozoïden.

Infecties, ontstekingen en stuwing in de prostaat blokkeren de doorgang van door de prostaat geproduceerd vocht (prostaatsecretie) en dit hoopt zich op in microscopische holtes in de klier. Dit stagnerende vocht is een broedplaats voor ziekteverwekkende bacteriën, virussen en schimmels. Het opgehoopte vocht zorgt ervoor dat de prostaat opzwelt en zwelt, de omliggende zenuwuiteinden irriteert en pijn veroorzaakt. De aangetaste prostaat zendt signalen naar de hypofyse die van belang zijn voor de opschorting van het voortplantingsgedrag. Bijgevolg stopt de hypofyse met het zenden van stimulerende signalen naar de organen die verantwoordelijk zijn voor de seksuele functie. Als gevolg daarvan dalen het libido en het testosterongehalte, wordt de man lusteloos, moe, veroudert hij sneller en krijgt hij overgewicht.

Prostaatmassage verdrijft opgehoopte stagnerende of ontstekingsafscheiding, zoals het legen van een met water bevochtigde spons, waardoor de prostaatkanalen worden geopend, de zwelling afneemt en de klier wordt ontdaan van rottingsproducten. Vermindering van de hoeveelheid stagnerende klierafscheiding is een belangrijke factor in de preventie en behandeling van prostatitis. Zelfs zeer oude prostatitis kan worden behandeld met prostaatmassage.

Prostaatmassage verbetert ook de doorbloeding van de bloedvaten en stimuleert de bloedsomloop. Dit verbetert op zijn beurt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de prostaatklier. Het verbetert ook de toevoer van immuunfactoren om infecties te bestrijden.

Een gezonde prostaat gaat gepaard met een hoog testosterongehalte (hoog libido, goede erectie). Voor een volledig orgasme moet de zaadleider open zijn, de prostaatafscheiding helder en de samentrekking van de prostaatspieren sterk. Als de prostaat ongezond is, is het orgasme traag en onvolledig. Het belangrijkste effect van prostaatmassage is het verbeteren van het seksuele leven en het verhogen van het libido.

Massage van de prostaat leidt tot vermindering van de spanning op de klier en verbetert tegelijkertijd de plasfunctie, omdat een deel van de urinebuis in de prostaat loopt. Goed uitgevoerde prostaatmassage elimineert urinestoornissen en verbetert de tonus van de perineale spieren.

Prostaatmassage is effectief voor de meeste aandoeningen die de mannelijke seksuele prestaties beïnvloeden. De prostaat speelt een belangrijke rol bij seksuele bevrediging, maar is ook een tijdbom. Ongeveer 80% van de mannen krijgt in hun leven op de een of andere manier te maken met prostaatproblemen. Veel mannen met prostaatproblemen aarzelen om naar de dokter te gaan en lijden liever alleen. Er bestaat ook een vooroordeel tegen prostaatmassage, een irrationele angst.

Prostaat massage techniek

Goed uitgevoerde prostaatmassage zal de patiënt nooit ongemak bezorgen. Prostaatmassage wordt uitgevoerd met een vinger die via de anus wordt ingebracht. De houding van de patiënt bij het masseren van de prostaat is knielend of liggend op de zij. Prostaatmassage duurt precies zo lang als nodig is om de klier volledig samen te trekken. Er is geen duidelijke tijdslimiet. Meestal duurt een prostaatmassage 1-2 minuten. De behandelaar beweegt met zijn vinger van de periferie naar de centrale sulcus van de klier. De rechter- en linkerkwab worden afzonderlijk gemasseerd. Aan het einde van de massage van de prostaat wordt een vinger langs de middensulcus bewogen, waarbij het opgehoopte vocht (kliersecretie) in het lumen van de urethra wordt geperst. Bij het masseren van de prostaat kan de patiënt een sterke aandrang voelen om te plassen, ook al is zijn blaas leeg. Dit komt omdat de sluitspier van de blaas geïrriteerd is. Deze trekt onwillekeurig samen en sluit de plasbuis goed af. Dit rekt de vezels van de blaas op en veroorzaakt een valse aandrang om te plassen.

Wij raden aan de prostaat te masseren op een volle blaas, zodat de patiënt na de massage kan plassen. Dit is om de afscheiding die zich na de massage in de plasbuis heeft gevormd weg te spoelen.

Onderzoeken vóór een prostaatmassage

Voordat met een cursus prostaatmassage wordt begonnen, moet een aantal tests worden uitgevoerd. Een vingeronderzoek van de prostaat via het rectum, een transrectale echografie (TRUS) van de prostaat, een bloedonderzoek naar PSA en een microscopie van de prostaatafscheiding zijn meestal voldoende. Dit om eventuele contra-indicaties voor massage op te sporen.

Contra-indicaties voor prostaatmassage

Prostaatmassage is gecontra-indiceerd bij verdenking van kanker, goedaardige prostaathyperplasie (adenoom), prostaatstenen, acute bekkenontstekingen, aambeien en anale fissuren.