Prostaatmassage: voordelen en nadelen

Prostaatmassage: voordelen en nadelen

Prostaatmassage is een veel voorkomende procedure die kan worden uitgevoerd om diagnostische, preventieve of therapeutische redenen. Het moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde uroloog. Zoals bij elke procedure zijn er bepaalde contra-indicaties die bij het voorschrijven belangrijk zijn. Wat zijn de voordelen en nadelen van prostaatmassage?

Waarom een prostaatmassage nodig is: indicaties voor massage

De procedure wordt vaak gebruikt om een secretie te verzamelen. Het is geïndiceerd voor chronische prostatitis met seksuele disfunctie, bekkenpijn, ongevoeligheid voor antibiotica en mannelijke onvruchtbaarheid.

Wat zijn de voordelen van een prostaatmassage?

Wat zijn de voordelen van een prostaatmassage?

Prostaatmassage gaat gepaard met ongemak, zodat veel patiënten de voordelen van de procedure niet inzien. Deskundigen wijzen echter op de volgende positieve resultaten na uitvoering ervan:

 1. Het verbeteren van erecties. In het verleden was dit een van de belangrijkste manieren om erectiestoornissen te behandelen. Tegenwoordig worden hiervoor vaker medicatietherapie en veranderingen in levensstijl gebruikt. Degenen die de procedure hebben ondergaan, merken echter de positieve effecten op, zoals gemakkelijker klaarkomen, meer zin in seks en meer plezier in seksuele intimiteit.
 2. Verlichting voor de patiënt met prostatitis. De ziekte gaat gepaard met een vergrote prostaat, die druk uitoefent op de omliggende weefsels. Dit leidt tot storingen en ongemak bij het plassen en pijn in de liesstreek. Na de massage wordt de opgehoopte vloeistof uit de klier gedreven. Dit vermindert de zwelling en neemt veel van de onaangename symptomen van prostatitis weg.
 3. Mogelijkheid om prostaatdisfunctie vast te stellen. Tijdens de massage kan de uroloog prostaatafscheiding verkrijgen, een uitstekend medium voor ziekteverwekkers. Door de afscheiding te onderzoeken, kan de uroloog een nauwkeurige diagnose stellen en een passende behandeling voorschrijven.
 4. Elimineert de pijn tijdens de ejaculatie. Na de procedure wordt het sperma vloeibaarder, waardoor het ejaculeren veel gemakkelijker wordt.

Contra-indicaties en mogelijke schade van prostaatmassage

Nu u de voordelen van prostaatmassage kent, moet u ook rekening houden met de situaties waarin de procedure niet moet worden uitgevoerd. Deze omvatten:

 • prostaat tumoren;
 • prostaat cysten;
 • een ontstekingsproces in het slijmvlies van het rectum;
 • spleten aan de binnenkant van het rectum;
 • een verergering van urethritis, prostatitis of epididymitis;
 • verstopping van de prostaatkanalen door de vorming van stenen in de prostaat;
 • een hoge lichaamstemperatuur van de patiënt (meer dan 39 graden);
 • tuberculose laesies van de prostaatklier.

Soorten prostaatmassage

Prostaatmassage wordt onderverdeeld in directe en indirecte massage. Directe massage kan van de volgende types zijn:

 1. Vingermassage. Dit is de meest voorkomende vorm van massage, die de behandelaar uitvoert met zijn of haar vinger. Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoeveel druk er wordt uitgeoefend. Het hangt af van de individuele kenmerken van de patiënt en de dichtheid van de prostaatklier.
 2. Transrectaal. Hiervoor wordt een speciaal instrument gebruikt dat bougie heet. Het is een staaf met een mondstuk dat flexibel of stijf kan zijn. De methode van massage met een bougie is dezelfde als met een vingermassage.
 3. Hydromassage. Bijzonder is dat de patiënt deze massage zelf kan uitvoeren door te leren hoe hij deze moet uitvoeren. Voor de behandeling moet de man zijn darmen reinigen. Hiervoor wordt een klysma geplaatst. Na 10-15 minuten wordt een antiseptische oplossing of kamilleafkooksel van 300-500 ml in het rectum ingebracht. De temperatuur van de geïnjecteerde vloeistof moet kamertemperatuur zijn. De vloeistof moet 20-30 minuten binnen worden gehouden.
 4. Toegepaste of pneumatische massage. Deze wordt voornamelijk in de kliniek uitgevoerd met behulp van trillingen, perslucht, magnetische pulsen, temperatuurschommelingen of elektro-laserstraling.

Indirecte massage van de prostaat bestaat uit speciale oefeningen gericht op het samentrekken van de perineale spieren of het beïnvloeden van specifieke punten die zich op de onderrug, in het anorectale gebied of op andere delen van het lichaam kunnen bevinden.

Heb ik preventief een prostaatmassage nodig?

De effecten en de doeltreffendheid van prostaatmassage zijn nog niet volledig bekend. Daarom is er geen duidelijk antwoord op de vraag of het als preventieve maatregel moet worden gegeven.

Als de patiënt geen contra-indicaties heeft en de procedure zelf correct wordt uitgevoerd, kan het geen kwaad. De voordelen zijn echter ook niet eenduidig bewezen. Daarom is het raadzaam dat mannen hun arts raadplegen, die de toestand van de prostaat vaststelt en zegt of het al dan niet raadzaam is de massage uit te voeren.

Kan ik de prostaatklier alleen masseren?

Sommige massages kun je zelf thuis doen. Zo kan een indirecte massage doeltreffend zijn. Het is ook mogelijk een instrumentele massage te geven, mits het gebruikte apparaat goed gekozen is (dikte niet meer dan 2,5 cm, materiaal natuurlijk silicone, trillingsfrequentie niet minder dan 1500 slagen per 1 minuut). Hydromassage is ook beschikbaar voor zelfbehandeling.

Vingermassage, die als de meest effectieve wordt erkend, mag alleen door een specialist worden uitgevoerd.

Conclusies

Urologen twisten nog steeds over de voordelen van prostaatmassage. Sommigen beweren dat het niet bewezen effectief is. Anderen zijn ervan overtuigd dat de procedure alleen maar heilzaam is. Maar alleen een arts kan het aanwijzen na een uitgebreid onderzoek. Het is ook beter om de massage toe te vertrouwen aan een ervaren uroloog om er het maximale voordeel uit te halen.