De doeltreffendheid van prostaatmassage

De doeltreffendheid van prostaatmassage

Urologische prostaatmassage is een doeltreffende therapeutische en profylactische procedure. De hoge resultaten van de procedure zijn vooral te danken aan het unieke karakter van de prostaatklier zelf: het is een van de weinige organen die zo goed reageert op directe massage.

Belangrijk: Bij prostaatmassage mag u zich nooit ongemakkelijk of beschaamd voelen; het is een medische procedure die door artsen wordt uitgevoerd.

Wij garanderen u een grondig onderzoek alvorens een massage voor te schrijven. Onze urologen zullen eerst nagaan of het geen kwaad kan.

Ervaren urologen in onze klinieken bevelen prostaatmassage aan voor therapeutische en preventieve doeleinden.

Laat u niet leiden door een misvatting over de procedure van prostaatmassage. Massage is een uiterst effectieve behandeling van prostatitis en moet worden gebruikt om uw mannelijke gezondheid op peil te houden.

Het resultaat van de urologische massage blijkt uit de volgende veranderingen:

 • Verbetert de microcirculatie van het bloed
 • Prostaatafscheiding wordt mechanisch verwijderd
 • Stagnatie wordt geëlimineerd
 • Verhoogt de spierspanning
 • Verhoogde permeabiliteit van de klierkanalen
 • De zwelling wordt verlicht, enz.

Contra-indicaties

Zoals elke medische procedure heeft ook urologische prostaatmassage contra-indicaties. Dit zijn voornamelijk acute infectieuze prostatitis, prostaatkanker, prostaatstenen en andere.

Vingermassage van de prostaat

De vingermassage van de prostaat is een therapeutische en diagnostische procedure waarbij de prostaatklier mechanisch wordt gemasseerd met de vinger van de arts die in de anus van de patiënt wordt gestoken. De manipulatie is erop gericht de zenuwuiteinden van de prostaatklier te activeren om de afscheiding van ontstoken en stagnerende prostaatafscheidingen te stimuleren.

Prostaatmassage kan zowel voor diagnostische doeleinden worden gebruikt om materiaal te verzamelen (prostaatafscheiding) als voor de behandeling van de volgende pathologische aandoeningen en stoornissen:

 • Prostaat atonie;
 • Chronische prostatitis;
 • Verminderde potentie;
 • Afwijkingen van de zaadblaasjes;
 • Onvruchtbaarheid als gevolg van prostatitis.

Het is niet raadzaam de massage zelf uit te voeren, omdat gebrek aan speciale kennis en vaardigheid ernstige gevolgen kan hebben. Prostaatmassage moet worden uitgevoerd door een uroloog of androloog.

Contra-indicaties voor prostaatmassage

Contra-indicaties voor prostaatmassage

Voor een effectieve en competente behandeling met prostaatmassage is het noodzakelijk niet alleen de fysiologische locatie te kennen en in aanmerking te nemen, maar ook de prostaatpathologieën en hun verschijningsvormen. Net als andere therapeutische technieken heeft prostaatmassage zijn eigen contra-indicaties. Deze omvatten:

 • De aanwezigheid van bacteriële prostatitis;
 • Chronische ontsteking van de prostaat;
 • Tuberculose laesies van het genitale systeem, evenals chronische en acute tuberculose prostatitis;
 • Kankergezwellen van de prostaat en aangrenzende organen;
 • Het voorkomen van concrementen in de prostaat;
 • Gebarsten anus;
 • Paraproctitis, proctitis;
 • Aambeien in het acute en chronische stadium;
 • Koortsachtige toestanden.

Als bij een patiënt ten minste één van de bovengenoemde contra-indicaties wordt vastgesteld, zal de arts de procedure niet voorschrijven. Kliermassage mag alleen worden uitgevoerd door een ervaren en gekwalificeerde arts, omdat ondeskundig handelen ernstige gevolgen kan hebben.

Voorbereiding op een prostaatmassage

De procedure voor rectale massage vereist een voorbereiding, die erin bestaat de darmen onmiddellijk vóór de procedure te ledigen. Hiervoor wordt een normaal klysma met vers kamille-afkooksel aanbevolen. De oplossing moet op kamertemperatuur zijn. Mangaan kan aan de oplossing worden toegevoegd om te voorkomen dat virussen en ziekteverwekkende bacteriën die darmziekten veroorzaken de darmen binnendringen. Na de darmreiniging moet de patiënt zich grondig wassen met water en zeep en de anus afdrogen.

Een belangrijke voorwaarde voor het begin van een prostaatmassage is een volle blaas. 30-40 minuten voor de komende procedure moet de man 800-1000 ml sap of gewoon water drinken. Als de blaas vol is, ontstaat er een druk waardoor de gemasseerde vinger stevig contact kan maken met het oppervlak van de prostaat.

Vóór de massage moet de behandelaar zijn handen grondig wassen, latex wegwerphandschoenen aantrekken en de wijsvinger insmeren met vaseline. Dit zal het ongemak en de pijn bij het inbrengen van de vinger aanzienlijk verminderen.

Prostaatmassage wordt rectaal uitgevoerd door een arts. De procedure kan ook thuis worden uitgevoerd door een geliefde, een familielid of een echtgenote, op voorwaarde dat u over de nodige kwalificaties op dit gebied beschikt. Zelfmassage kan alleen thuis worden uitgevoerd na overleg met een specialist en met enige voorzichtigheid. In sommige situaties kan het onherstelbare schade toebrengen aan de gezondheid van de patiënt.

Prostaat massage techniek

Een prostaatmassage kan in verschillende posities worden uitgevoerd. De knie-enkelpositie is een van de belangrijkste posities die als het meest comfortabel wordt beschouwd voor zowel de behandelaar als de patiënt. De massage kan ook staand worden uitgevoerd, met de romp van de man 90 graden gebogen, of liggend op zijn zij, met de knieën naar de borst gebracht.

Vervolgens steekt de arts zijn wijsvinger in de anus van de patiënt met een medische handschoen die vooraf met een speciaal product is ingesmeerd en lokaliseert hij de klier. Pas na onderzoek van de grootte, de vorm, de toestand en de mate van pijn begint de arts met de massage.

Met zachte strijkbewegingen masseert de arts eerst de ene en dan de andere prostaatkwab. De massagebewegingen worden uitgevoerd in de richting van de prostaatkanalen naar de sulcus toe. Aanvankelijk is de druk op de klier minimaal, daarna wordt de druk geleidelijk opgevoerd. Merk op dat de prostaatklier dik of zacht van consistentie kan zijn. Bij het palperen van een dikke klier moet de massagedruk worden verhoogd, terwijl bij een zachte klier de druk moet worden verminderd. Aan het einde van de massage gaat de arts met zijn vinger langs de centrale sulcus van de klier, van binnen naar buiten.

Massage van de zaadblaasjes, die zich aan het uiteinde van de klier bevinden, kan leiden tot het gedeeltelijk binnendringen van sperma in de prostaatkanalen. Een tijdige afvoer van het zaadvocht is van bijzonder belang, zodat de patiënt de blaas zo nodig moet kunnen legen. Dit voorkomt eventuele stagnatie in de klier.

Als de procedure correct wordt uitgevoerd, zou de patiënt geen pijn moeten hebben. Er kan enig ongemak zijn, dat meestal te wijten is aan een psychologisch aspect. Als de massage pijn veroorzaakt, kan de arts de druk verminderen, de behandeling stopzetten of de patiënt doorverwijzen voor verder onderzoek om de oorzaak van de pijn vast te stellen.

De massage duurt 1 tot 2 minuten. Over het algemeen wordt de prostaatmassage na 1 tot 2 dagen uitgevoerd. Het aantal sessies bedraagt 10-15.

Vingeracupressuur – blootstelling aan actieve punten

Prostatitis therapie met prostaatacupressuur is een van de aanvullende therapieën. Door druk uit te oefenen op bepaalde punten van het menselijk lichaam kan men niet alleen een ontspannend of stimulerend effect hebben op verschillende systemen en organen, maar ook bestaande pathologieën genezen. Daarom wordt prostaatacupressuur in de regel uitgevoerd nadat het pathologische proces is verdwenen. Het doel is de psycho-emotionele toestand van de patiënt te stabiliseren en de functie van de genitaliën te versterken in het geval van een chronische ziekte. Prostaatplekmassage wordt afgeraden bij aanwezigheid van ontstekingsprocessen en neoplasma’s in de klier, alsmede pathologieën van het maag-darmkanaal.

Het is moeilijk om zelf de prostaat te masseren en het kan meer dan een maand oefening en training kosten. Daarom moet u de hulp inroepen van een professionele arts die alle ins en outs van massage kent. Met behulp van speciale manuele technieken en technieken zal een gekwalificeerde specialist u een kwaliteitsmassage geven die u van verschillende prostaatafwijkingen afhelpt.

Prostaat machine massage

Prostaatmachinemassage is een techniek om de prostaat te masseren zonder directe tussenkomst van een arts, met behulp van speciale apparaten. Ze hebben allemaal een sonde die in het rectum moet worden ingebracht en de prostaat met perslucht, maar ook met trillingen, temperatuur en pulsen magnetische stroom beïnvloedt.

Prostaatmassage heeft zich gevestigd als een behandeling voor prostatitis. Vergeleken met andere behandelingen (en prostatitis wordt behandeld met een breed scala aan behandelingen, van antibiotica tot dieetbeperkingen) is prostaatmassage het meest effectief.

Hoe de machinemassage wordt uitgevoerd

Hardwarematige behandeling met behulp van verschillende apparaten:

 • helpt de toon te herstellen, waardoor de prostaatklier actief blijft;
 • Elimineert inflammatoire afscheidingen;
 • normaliseert de bloedsomloop.

De machinale massage van de prostaat gebeurt zonder tussenkomst van een arts. Terwijl de vingermassage wordt uitgevoerd door een uroloog, wordt de machinale massage uitgevoerd met een speciaal apparaat (bv. turbo-rost). Dit apparaat masseert het orgaan met samengeperste lucht.

De massage voor de prostaatbehandeling duurt ongeveer 5 minuten. De patiënt voelt vrijwel geen ongemak (behalve bij het inbrengen en verwijderen van het buisje uit de anus). Bij de machinale massage van de prostaat worden korte pauzes ingelast om de patiënt een aangenaam gevoel te geven. Dit veroorzaakt geen pijn.

De doeltreffendheid van deze massage is dezelfde als die van de vingermassage. Deze methode verdient echter de voorkeur omdat er bijna geen ongemak is. Prostaatmassage kan zowel in de kliniek als thuis worden uitgevoerd (maar alleen de eerste optie wordt aanbevolen).

Hoe wordt prostaatmassage uitgevoerd? Vlak voor de procedure wordt de man voorbereid met een klysma (essentieel bij prostatitis). Ook wordt hem gevraagd een uur voor de prostaatmassage ongeveer 1 liter vloeistof te drinken, zodat hij na de procedure zijn blaas kan legen en zo het prostaatvocht uit de plasbuis kan verwijderen.

De massage kan in verschillende posities worden uitgevoerd. Maar een van de meest comfortabele (voor zowel de uroloog als de patiënt) wordt beschouwd als de schootligging. De massage kan ook staand worden uitgevoerd (het lichaam wordt 90 graden gebogen) of liggend op de zij (in dit geval worden de knieën tegen de borst gedrukt). De arts lokaliseert dan de prostaatklier en brengt een slangetje in de anus in. Zo wordt de prostaatmassage uitgevoerd.

 • Met het Androgyn apparaat wordt de prostaat gemasseerd door middel van elektro-laser magnetotherapie. Het orgaan wordt gemasseerd met intense neuro-achtige stromen met ontstekingsremmende, regeneratieve en immuunstimulerende effecten. Deze elektrostimulatie helpt de weefselactiviteit te herstellen en de bloedstroom te activeren. Magnetotherapie en neurostimulatie werken samen op het spierweefsel van de prostaat.
 • Intraton wordt gebruikt in de laatste fase van de behandeling. Het wordt gebruikt in ernstige gevallen waarin de littekens en dystrofische veranderingen in de prostaat uitgesproken zijn.
 • Het Yarovit therapeutisch apparaat beïnvloedt de prostaat door middel van 4-golf laserstraling, een constant magnetisch veld en een elektrische bipolaire stimulerende puls.
 • De nieuwste methode om de prostaat te behandelen is het CMV-apparaat. Hiermee wordt de prostaat gemasseerd door middel van magnetische trillingen. UHF-therapie kan helpen ontstekingen te verminderen. Bovendien heeft het een zeer gunstig effect op het hele lichaam.

Verschillende apparaten voor machinale massage

Alle prostaatbehandelingsapparaten zijn verdeeld in:

 • invasief;
 • niet-invasief.

Het principe van alle invasieve apparaten is hierboven beschreven. Ze worden het meest gebruikt. Ze zijn zeer effectief, omdat de massage plaatsvindt in de directe omgeving van de prostaatklier. Er zijn veel apparaten van dit type, maar als een man niet van dit soort massage wil horen, kan hem een niet-invasief apparaat worden aangeboden. Het hoeft niet in het rectum te worden ingebracht, maar de effectiviteit is minder groot. De Straw Bull is een voorbeeld van zo’n apparaat. De prostaatmassage wordt uitgevoerd via het scrotum.

Voordelen en contra-indicaties van massage

Goed uitgevoerde massage is goed voor de prostaat en de urogenitale organen. Massage is bijzonder effectief bij de behandeling van chronische en acute prostatitis, omdat

 • Tijdens de massage wordt de prostaat verlost van de stagnatie die kenmerkend is voor prostatitis (vooral wanneer deze chronisch is);
 • De machinale massage bevrijdt de klier van de ophoping van verschillende ziekteverwekkers;
 • massage verbetert de penetratie van antibacteriële medicatie in het weefsel.

Wat de contra-indicaties van prostaatmassage betreft, wordt de procedure niet aanbevolen voor degenen die er al eens aan zijn onderworpen:

 • bacteriële prostatitis;
 • chronische ontsteking van de prostaat;
 • acute en chronische tuberculose prostatitis en tuberculose laesies van de genitaliën;
 • kankerziekten van de klier en aangrenzende organen;
 • spleten van de anus;
 • paraproctitis en proctitis;
 • chronische en acute aambeien in het acute stadium;
 • koortsige toestanden.

Vergeet echter niet dat de massage alleen mag worden voorgeschreven en uitgevoerd door een arts. Als je wilt, kun je de massage niet zelf doen. En een geliefde helpt ook niet (tenzij hij of zij uroloog is).

Om de massage goed te kunnen uitvoeren, moet je de anatomische plaats van de prostaat kennen, evenals de vormen en ziekten ervan, want niet elke man wordt behandeld met een prostaatmassage.