Prostaatmassage bij de behandeling van mannenziekten

Prostaatmassage bij de behandeling van mannenziekten

Urologische massage van de prostaat is een medische manipulatie die het therapeutisch effect van medicamenteuze therapie versterkt.

Prostaatmassage is een combinatie van mechanische en reflexieve handelingen op de prostaatklier, waardoor de prostaat kan worden gemasseerd:

 • om de opgehoopte afscheiding te verwijderen;
 • verbeteren de bloedstroom;
 • het ontstekingsproces te verlichten;
 • verminderen pijn.

De therapeutische massage heeft een uitgesproken effect bij de behandeling van een vergrote prostaatklier. De behandeling stimuleert de stroom van zaadvocht en verhoogt de circulatie ervan, wat de potentie verbetert.

Het verwijderen van het opgehoopte vocht vermindert de druk op de plasbuis, waardoor het plassen normaliseert.

De eenvoudigste vorm van urologische massage, waarvoor geen gereedschap of apparatuur nodig is, is vinger- of rectale massage.

Hoe de vingermassage van de prostaat wordt uitgevoerd

Hoe de vingermassage van de prostaat wordt uitgevoerd

De mechanische werking van de vinger van de arts verbetert de bloedtoevoer naar de prostaat, activeert de toevoer van zuurstof en zorgt ervoor dat de cellen beter gevoed worden. De massage verbetert de doorlaatbaarheid van de prostaatkanalen en daardoor wordt de afscheiding intensiever.

Prostaatmassage kan ook worden uitgevoerd voor diagnostische doeleinden.

De vingermassage wordt uitgevoerd door een uroloog. De patiënt ligt op de bank op zijn zij met de knieën opgetrokken tot aan de ellebogen. Een rugligging met de knieën in de richting van de borst is ook mogelijk.

Met handschoenen en glijmiddel brengt de arts een vinger in het rectum tot een diepte van 4 cm en voert de massage uit gedurende twee minuten. De patiënt mag geen pijn voelen en het ongemak is van psychologische aard.

Om een therapeutisch effect te bereiken, moeten ten minste 10 tot 12 behandelingen met een tussenpoos van één dag worden uitgevoerd.

Prostaat instillatie massage

Prostaat instillatie massage is een vingermassage aangevuld met het inbrengen van medicijnen in de plasbuis.

Dit type massage creëert een hoge concentratie van medicatie in de alveolen, die doordringt in de omliggende weefsels en een hoog therapeutisch effect heeft.

Antibiotica, antiseptica en diverse medicinale samenstellingen worden toegediend door middel van instillatie.

Vibrerende prostaatmassage

Vibratiemassage is een vorm van therapeutische urologische massage waarbij het orgaan door trillingen wordt beïnvloed. De doeltreffendheid van vibratiemassage in combinatie met microgolf transrectale thermotherapie bij de behandeling van chronische prostatitis werd onderzocht door Kushch-Jarko A.M. en Bonchuk A.A. (1).

De studie werd uitgevoerd bij 48 mannen met chronische prostatitis. Vóór het experiment werden alle patiënten volledig onderzocht: prostaatafscheiding, echografie, PCR, kweek van de afscheiding voor gevoeligheid voor antibiotica.

Alle patiënten kregen antibioticatherapie en vibromassagesessies met transrectale thermotherapie.

Uit vervolgonderzoek na de behandeling bleek dat er geen tekenen van ontsteking waren, dat de plasfrequentie was afgenomen en dat het aantal witte bloedcellen in de prostaatafscheiding was afgenomen. Een echografisch onderzoek toonde de afwezigheid van ontsteking aan.

Vergelijkbare resultaten werden verkregen in studies van P.M. Klimenko, Y.N. Gurzhenko, V.L. Yatsenko en V.A. Chabanov (2). De auteurs evalueerden het effect van vibromassage op twee groepen mannen. De eerste groep werd behandeld volgens het traditionele schema, terwijl bij de tweede groep vibromassage werd toegevoegd aan de medische behandeling.

De effectiviteit van de behandeling met vibromassage was significant hoger.

Contra-indicaties voor prostaatmassage

Ondanks de hoge effectiviteit zijn er contra-indicaties voor prostaatmassage:

 • prostaatkanker;
 • acute prostatitis;
 • calculous prostatitis;
 • aambeien en gezwellen in het rectum;
 • ontsteking van de urinewegen;
 • prostaat cysten;
 • koorts.

Beste mannen! Zorg voor uw gezondheid en bezoek op tijd uw uroloog!