Prostaatmassage

Prostaatmassage

Prostaatmassage is een therapeutische en preventieve procedure die prostaatverstopping en -ontsteking voorkomt en het risico op prostaatkanker en andere urologische ziekten vermindert. Massage van de prostaat normaliseert de uitstroom van prostaatsecretie en stimuleert weefselregeneratie in dit gebied, waardoor het niveau van prostaatantigeen op peil blijft.

Regelmatige consulten bij een uroloog en, indien nodig, urologische ingrepen, waaronder prostaatmassage, zijn belangrijk voor de gezondheid van de man.

Wanneer kan en mag ik een prostaatmassage ondergaan?

Wanneer kan en mag ik een prostaatmassage ondergaan?

Net als elke andere ingreep heeft prostaatmassage een aantal indicaties en contra-indicaties. Deze worden voor elke man afzonderlijk beoordeeld, rekening houdend met zijn algemene gezondheidstoestand. Daarom is een consultatie en onderzoek door een uroloog belangrijk.

Deze procedure wordt meestal voorgeschreven en uitgevoerd wanneer

  • mannelijke onvruchtbaarheid om de mogelijke oorzaken ervan weg te nemen;
  • Erectiestoornissen om de zenuwuiteinden te stimuleren en de bloedtoevoer naar de bekkenorganen te verbeteren;
  • het optreden van chronisch ongemak en pijn in het gebied;
  • chronische prostatitis;
  • De noodzaak om een monster van de prostaatafscheiding te verkrijgen voor verdere diagnose.

Prostaatmassage wordt beschouwd als een goede preventie van stagnatie bij mannen, die kan leiden tot verschillende ziekten van het urogenitale systeem.

Er zijn echter enkele aandoeningen waarbij massage verboden is, althans totdat deze zijn verholpen. De procedure is bijvoorbeeld niet geschikt voor acute prostatitis, rectale kloven, aambeien, problemen met plassen zonder bijzondere reden, kanker en ontstekingsziekten van de prostaat en het rectum. Als het nodig is om prostaatmassage uit te voeren voor adenomen, wordt deze procedure uitgevoerd onder strikte controle van het prostaatantigeengehalte en de algemene toestand van de patiënt.

Hoe werkt prostaatmassage?

Massagebewegingen stimuleren de uitstroom van prostaatsap samen met bacteriën, waardoor infecties en stuwing goed worden voorkomen. Dit stimuleert de plaatselijke bloedcirculatie, wat nuttig is om de opname van bepaalde medicijnen te verbeteren.

Bovendien wordt de lokale lymfestroom verbeterd, wat een goede preventie is van lymfestuwing en erectiestoornissen.

Prostaatmassage kan het best worden uitgevoerd door een ervaren uroloog, maar niet alle mannen voelen zich comfortabel bij een specialist voor deze procedure. Het kan ook thuis worden gedaan, maar dat vereist een speciaal massageapparaat en een zorgvuldige voorbereiding. In veel opzichten is het ingewikkelder en duurder dan een bezoek aan een uroloog.

Preventie van prostaatontsteking

Het is beter de ziekte te voorkomen dan te kampen met de gevolgen. De preventie van prostatitis en andere prostaatziekten is gebaseerd op vrij eenvoudige principes: een veilig en stabiel seksleven, preventieve urologische controles om de zes maanden, goede voeding en het gebruik van comfortabel ondergoed.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

1️. Waarom krijg je een prostaatmassage?

Prostaatmassage, in combinatie met andere behandelingen, stimuleert de doorbloeding van de prostaat, helpt de intensiteit van pijn en ontsteking te verlichten en zorgt ervoor dat ontstekingsmassa’s in de klier worden opgelost.

2️. Welk effect heeft prostaatmassage op de potentie

Prostaatmassage stimuleert de stroom van zaadvocht en verbetert de circulatie ervan, wat op zijn beurt de potentie verbetert en impotentie voorkomt.

3️. Wanneer je geen prostaatmassage moet ondergaan

Prostaatmassage mag niet worden uitgevoerd in aanwezigheid van acute ontstekingsprocessen in de prostaat of andere bekkenorganen. Contra-indicaties zijn acute prostatitis, orchitis, urethritis, prostaatkanker of tuberculose, cysten en stenen.

4️. Hoe beïnvloedt prostaatmassage de potentie?

Prostaatmassage helpt het testosterongehalte aanzienlijk te verhogen, de erecties te normaliseren en het libido te verhogen.

5️. Moet je preventief een prostaatmassage ondergaan?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of het als preventieve maatregel moet worden gedaan. Als de patiënt geen contra-indicaties heeft en de procedure zelf correct wordt uitgevoerd, kan het geen kwaad. De voordelen zijn echter niet eenduidig bewezen. Daarom is het raadzaam dat mannen hun arts raadplegen, die de toestand van de prostaat vaststelt en zegt of het al dan niet raadzaam is de massage uit te voeren.

6️. Kan ik mezelf een prostaatmassage geven?

Sommige soorten prostaatmassage kun je zelf thuis doen. Zo is indirecte massage effectief. Het is ook mogelijk een machinale massage uit te voeren, mits het gebruikte apparaat correct is gekozen (dikte niet meer dan 2,5 cm, materiaal natuurlijk siliconen, trillingsfrequentie minstens 1500 slagen per 1 minuut). Hydromassage is ook beschikbaar voor zelfbehandeling.

7️. Hoe krijg je een prostaatmassage in het gezondheidscentrum?

Prostaatmassage wordt onderverdeeld in directe en indirecte massage. Bij directe massage gaat het om de volgende soorten: vingermassage, transrectale massage, hydromassage, apparaatmassage of pneumomassage. Elk van deze soorten massage kan in het gezondheidscentrum worden uitgevoerd.

8️. Hoe bereid je je voor op een prostaatmassage?

Voorbereiding voor een prostaatmassage:

De dag voor de ingreep moeten de darmen worden geleegd en als u verstopt bent, moet een klysma worden gegeven.

U moet ook uw blaas vullen voor de procedure – drink 0,8-1 liter water.

9️. Kan ik een massage krijgen als ik een adenoom van de prostaat heb?

Massage wordt niet gebruikt om adenomen van de prostaat te behandelen.

  1. Hoe vaak moet ik een prostaatmassage krijgen?

De duur van de prostaatmassage is tussen 40 en 60 seconden. Sessies worden 2 tot 3 keer per week uitgevoerd. Gewoonlijk worden voor een kuur 10-14 behandelingen aanbevolen.