Wat is de prostaatmassage procedure?

Wat is de prostaatmassage procedure?

Chronische prostatitis is een aandoening die veel voorkomt bij mannen van alle leeftijden. Tegenwoordig bestaat er een vrij breed scala aan behandelingen voor deze ziekte. De hoofdpijler van de behandeling is natuurlijk medicamenteuze therapie. Er zijn echter nog een aantal andere effectieve manieren om de klachten van deze ziekte te verhelpen of de intensiteit ervan te verminderen. Daaronder neemt prostaatmassage een vooraanstaande plaats in. Tegenwoordig wordt prostaatmassage vooral gebruikt om prostaatafscheidingen te verzamelen, die naar een laboratorium worden gestuurd voor verder microscopisch of bacteriologisch onderzoek.

Indicaties voor therapeutische prostaatmassage

Het speelt ook een belangrijke rol bij de behandeling. In moderne behandelingsschema’s speelt het niet langer een hoofdrol, maar een belangrijke aanvullende rol, die het effect van de hoofdtherapie versterkt. Volgens de moderne medische kennis wordt prostaatmassage gebruikt om de uitstroom van prostaatsecretie (drainage van de klier) te verbeteren, de bloedcirculatie in de klier te vergroten en de penetratie van medicijnen in de klier te verbeteren. Er is ook een zekere pijnstillende werking van de massage, die ook optreedt bij de behandeling van chronische prostatitis, die gepaard gaat met een uitgesproken pijnsyndroom.

Contra-indicaties voor prostaatmassage

Het is belangrijk te begrijpen dat deze methode wordt toegepast bij selectieve patiënten en zijn eigen contra-indicaties heeft, namelijk acute prostatitis, prostaatkanker, acute aambeien en verergering van chronische aambeien, rectale kloven en rectale tumoren. Voorzichtigheid is ook geboden bij het gebruik van deze methode bij patiënten met calculerende chronische prostatitis. Deze ziekte wordt gekenmerkt door massa’s in het prostaatweefsel met een hoge (steenachtige) dichtheid, wat kan leiden tot extra trauma aan de klier tijdens de massage. Het is altijd de arts die beslist of deze behandeling al dan niet wordt toegepast, rekening houdend met alle gezondheidstoestanden van de patiënt.

Prostaatmassage

Het masseren van de prostaat zelf gebeurt via het rectum. Met een gehandschoende vinger drukt de arts intensief op het gebied van de endeldarm dat direct grenst aan de prostaat. Het is pijnloos, maar u zult een sterke aandrang voelen om te plassen. Bij hevige pijn of ander ongemak moet de arts onmiddellijk worden ingelicht en wordt de procedure onmiddellijk stopgezet.